14.05.2018

Innostu ja innosta!

Kirjoittanut Anna Kukka Työympäristöasiantuntija

Kuuntelin äskettäin Joensuun henkilöstöjohtaja Sari Lempiäisen innostavaa esitystä henkilöstöjohtamisesta. En voi olla miettimättä, miten toisille niin moni asia on mahdollista, kun taas toisaalla uusien asioiden kokeilulle nähdään valtavasti esteitä? Sarin mukaan he ovat Joensuussa päättäneet olla vähemmän ”ei” ja tehdä töitä enemmän ”sopivan hulluuden” työotteella.  Ja sen ovat todella tehneetkin, ihan hengästyttävällä draivilla!

Uudenlaisia, rohkeita ratkaisuja työhyvinvoinnin kehittämiseksi on Joensuussa tehty lukuisia. Yhtenä esimerkkinä, näin kesän kynnyksellä, työntekijöiden lapsille järjestetyt kesäleirit. Miten tällaista asennetta ja ”me henkeä” saataisiin levitettyä? Miksi niin monessa paikassa hyvät ideat kaatuvat ”ankeuttajien” listauksiin siitä, mitä negatiivisia seurauksia toimintatapojen muuttamisesta voi olla?

Miksi Joensuu onnistuu?

Siellä asiat pyritään tekemään yhdessä. Siellä luotetaan henkilöstön kykyyn tehdä luovia ratkaisuehdotuksia. Siellä uskalletaan kokeilla. Henkilöstöä kuullaan, ehdotukset otetaan vakavasti ja ne viedään maaliin asti.  Lisäksi Joensuussa on pakko olla, hyvän henkilöstöjohtamisen lisäksi, hyvä muu virkamiesjohto ja myös poliittiset päättäjät.  Ehkä kaikista tärkeimpänä luottamusta ja toisten arvostamista. Sari korosti, että hullumpien ideoiden kohdalla, on aina pysähdyttävä miettimään, ettei ketään ”laiteta halvalla” tai aliarvioida. Kyllä Joensuussakin hoidetaan työpaikalla hankalia ja ikäviä asioita. Niiden ratkaiseminen on helpompaa, jos työnantajaan luotetaan.  Joensuu on mahtava esimerkki kuntatyönantajasta, joka on onnistunut parantamaan työnantajamielikuvaansa lisäämällä me-henkeä.

Lue lisää Joensuun mallista Tekojen torilta (https://www.kunteko.fi/katso/575 ). Innostu ja innosta oma työporukkasi tekemään yhdessä. Keräämme Kuntekossa seuraavaksi erityisesti työhyvinvoinnin edistämisen kiinnostavampia ratkaisuja. Ilmianna työpaikkasi kiinnostavien ratkaisujen listalle ja täytä kehittämistekoa kuvaava lomake Tekojen Torilla.

Anna Kukka

Työympäristöasiantuntija

Tehy ry